NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

De glasvezelmarkt in 2030: slides en verslag van NLconnect Breeduit Jaarcongres 2023

Duurzame connectiviteit
21 september 2023
De glasvezelmarkt in 2030: slides en verslag van NLconnect Breeduit Jaarcongres 2023

Op donderdag 14 september vond het NLconnect Breeduit Jaarcongres 2023 plaats. In het prachtige Fort Voordorp in Groenekan kwamen bijna 160 experts uit de glasvezel- en breedbandindustrie samen. Om te netwerken, maar ook voor een interactieve middagsessie waarin we vooruit blikten op de glasvezelmarkt in 2030. 

Verschraalt het providerlandschap door consolidatie en concurrentie? Is er nog plaats voor kleinere netwerken? Wat voor innovaties zijn er in beheer? Wat gebeurt er in de kabel- en de zakelijke markt? En hoe lang gaat het bestaande glasvezelnetwerk eigenlijk nog mee? Het thema werd gedurende de middag vanuit verschillende invalshoeken belicht, onder de deskundige leiding van dagvoorzitter Annemarie Brüning.

Snelle verglazingsoperatie 

NLconnect-voorzitter Gerlas van den Hoven trapte af: er zijn nu ruim 6,5 miljoen FttH aansluitingen en jaarlijks komen er ruim een miljoen aansluitingen bij. Vorig jaar kende de markt met 1,3 miljoen aansluitingen zelfs de hoogste groei ooit. Als je dat doortrekt dan zijn we met 8 miljoen huishoudens binnenkort klaar met verglazen. Samen met de kabel is de dekking van Gigabit internet nu al ongeveer 97% van de woonadressen in ons land. Nn heeft nog maar 4% van de huishoudens daadwerkelijk een abonnement met die snelheid, maar we zien het datagebruik wel sterk stijgen.

En ook op het gebied van mobiel gaat het goed. Wereldwijd heeft Nederland de beste mobiele netwerken en private 5G is een groeimarkt. En als straks de 3,5 GHz band eindelijk beschikbaar komt dan worden de mobiele netwerken alleen maar beter. 

Duurzame digitalisering

NLconnect-directeur Mathieu Andriessen stond stil bij de aankomende verkiezingen en constateerde dat in de meeste verkiezingsprogramma’s veel aandacht is voor digitalisering en ook voor digitale connectiviteit als fundament daarvan. Een ander belangrijk thema is duurzame digitalisering. NLconnect verwacht in dat kader eind van dit jaar de volgende stap te zetten in haar EPD-project, door publicatie van de branchebrede rekenregels. Ook op het gebied van de technische kwaliteit zet NLconnect stappen. De Stichting FttX Certificering is opgericht en inmiddels is de inschrijving voor de examens voor de eerste module van de branchebrede certificering voor glasvezeltechnici gestart.

Aan de zaal werd gevraagd wat de belangrijkste thema’s zijn voor de connectiviteitssector in de komende jaren? Duurzaamheid scoorde hoog, evenals security. Maar ook marktconsolidatie en  kwaliteit en beheer van netwerken scoorden hoog. Veel van die thema’s kwamen later in de middag terug.

Kwaliteit en klantervaring 

VodafoneZiggo interim CTO Leo-Geert van den Berg en Hans De Bruyn van Teleste gaven een inkijk in de mogelijkheden van de kabel met nieuwe DOCSIS-technieken. Volgens de spreker kan VodafoneZiggo de komende jaren de strijd met FttH prima aan, met een capaciteit richting 15 Gigabit per seconde. De komende jaren gaat het daarom minder om snelheid maar meer om kwaliteit van dienstverlening en de klantervaring. Het bedrijf biedt ook op FttH netwerken diensten aan, in nieuwbouw en bij derden, zoals bij WeConnect Waalre en straks ook op in Edam-Volendam. Volgens van den Berg nu nog met RFOG, maar binnenkort ook met XGS-PON. 

Zakelijke betrouwbaarheid 

Managing Director Eurofiber Nederland Paul Naastepad deelde zijn toekomstvisie op de zakelijke markt. Verduurzaming van passieve (en actieve) componenten is een thema voor de komende jaren, evenals veiligheid en betrouwbaarheid van de verbinding. Met enkele stellingen over deze onderwerpen nam Naastepad de zaal aan de hand. Hij verwacht de komende jaren meer redundatie met glas op de grootzakelijke markt en rekent er ook op dat de branche grote stappen gaat zetten met duurzame materialen en circulariteit.

Robuuste infrastructuur

André Steghuis, Technical Support Manager bij TKF in Haaksbergen, legde aan de hand van een aantal formules en grafieken het mechanisme achter scheurgroei in glas uit. Gelukkig is glasvezelkabel een zeer sterke en robuuste infrastructuur met een enorm lange levensduur. Voor 2030 hoeven we geen grootschalige vervanging te verwachten vanwege breuken in glasvezels.

Nutsvoorziening

Bert Feiken, directeur van Stichting Kabelnet Veendam (SKV) stond stil bij de vraag of er voor kleinere netwerkeigenaren blijft ruimte. Een volmondig ja was het antwoord. SKV ziet glasvezel als een nutsvoorziening en in haar footprint heeft 97% van de aangeslotenen een abonnement. Qua prijs en kwaliteit kan SKV goed concurreren, al is een kleine schaalgrootte niet zonder uitdagingen. En service is voor een lokale aanbieder altijd dichterbij dan voor een grotere aanbieder. Ook lokale en regionale maatschappelijke binding helpt sterk, evenals het bieden van toegang aan andere providers. Daar moet ACM wel een level playing field garanderen voor kleinere ISP’s, want met de huidige wholesale-prijzen van grotere aanbieders dreigt een verschraling van het providerlandschap, aldus Feiken.

Samenwerken in nieuwbouw

In 2030 moeten er 1 miljoen extra woningen worden gebouwd. Rudolf van der Berg, partner bij Stratix, nam de zaal mee naar dat jaar: in 2030 is de aanleg van glasvezel in nieuwbouwwijken een groot succes gebleken omdat er vanaf 2024 voor een andere aanpak wordt gekozen. Door als branche samen te werken kan inefficiente en weinig duurzame dubbele aanleg in nieuwbouw worden voorkomen. Wanneer er 4 vezels naar ieder huis worden gelegd, kan elke operator zijn eigen vezel krijgen en is er een vezel beschikbaar voor smart-city toepassingen. Volgens van der Berg kunnen gemeenten hier het initiatief nemen, maar kan de branche ook in gezamenlijkheid een dergelijke architectuur voor nieuwbouw te omarmen.

Van reactief naar pro-actief beheer

De focus in de glasvezelbranche schuift de komende tijd van aanleg naar slim beheer. Niels van der Pluijm, Sales Manager bij GRIDSZ, sprak daarom op het podium met BAM Telecom over de vraag hoe een aannemer beheer ziet in 2030. De gemene deler: reactief beheer is passé en we gaan de komende tijd proactief monitoren en de beheerprocessen automatiseren. 

Jop van Veen, Manager Business Excellence bij BAM Telcom gaf aan dat er verschillende beheersprocessen zijn, zoals storingen, na-aansluitingen en patchen. Voor deze processen waren voorheen meerdere afzonderlijke systemen waren maar de data is nu geintegreerd samengebracht in het GRIDSZ-platform. Volgens Sander Grip, salesmanager bij BAM zal de klant straks niet eens merken dat er überhaupt een storing is geweest. Waar voorheen het oplossen van storingen een vrij intensief en reactief proces was, heeft BAM de stap genomen om 24/7 via OTDR-metingen de performance van het netwerk van operators te meten. Op die manier wordt je proactief geïnformeerd als er een verhoogde demping is of als er ergens een storing gemeten wordt en waar dat dan precies is. Responsetijden worden zo korter.

Panel

Ten slotte namen de sprekers plaats in een panel, waarin een spervuur aan stellingen op ze werd werd afgevuurd. De zaal stemde enthousiast mee. ‘De recent uitgerolde FttH-netwerken zijn met zulke haast en onzorgvuldigheid aangelegd, dat ze een kortere levensduur zullen hebben dan aanvankelijk gedacht’. De zaal was het er mee eens! ‘De opgetelde bezetting van alle FttH-netwerken in stedelijk gebied is in 2030 lager dan 70%’. De zaal dacht inderdaad dat 5G en kabel ook een rol blijven spelen. Voor de stelling ‘In 2030 komt alles uit de cloud en zijn er geen speciale zakelijke verbindingen meer nodig’ was daarentegen geen meerderheid, ook niet in het panel. De laatste stelling kon wel weer op instemming rekenen: ‘ACM moet ontbundelde toegang regelen tot alle access-netwerken, dus ook de point-to-multipoint netwerken van KPN. Hier was een ruime meerderheid voor de stelling, geheel in lijn met het NLconnect-standpunt.

Netwerkborrel en diner

Na het inhoudelijke middagprogramma werden naast de sprekers en organisatie natuurlijk ook de sponsors van het event bedankt : AVM, Fiber Operator, GRIDSZ, Genexis, Huawei Nederland en Renewtech. Daarna was er uiteraard een netwerkborrel en diner, waar nog uitvoerig werd nagepraat. Al met al een meer dan geslaagd event!

knowledgebase/2023/09/1695284080_IMG-9348.jpeg

Download hier de slides van het congres