Videostreaming en video on demand stijgen explosief
De Nederlandse consument streamde in 2015 per dag 105 minuten video. Dat is een stijging van ruim 60 procent ten opzichte van een jaar eerder (65 minuten). Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van brancheorganisaties NLkabel, Nederland ICT en FIAR CE. De brancheorganisaties zien in het veranderende mediagebruik aanleiding voor een verlaging van de thuiskopieheffing. Die is nog gebaseerd op het tijdperk waarin mediabestanden vooral werden gekopieerd en opgeslagen.
Streaming video omvat in het onderzoek online video, catch-up TV en Video on Demand. Online video en Video on Demand groeien hard, zo blijkt uit het onderzoek. Gemiddeld wordt 38 minuten per dag naar online video gekeken. Vorig jaar was dat nog 23 minuten. Catch-up TV (het terugkijken van lineaire televisieprogramma's via programma gemist op Replay TV) is goed voor 28 minuten per dag. Subscription Video on Demand (bijvoorbeeld via Netflix of MyPrime) is met 23 minuten per dag populairder dan het bestellen van 'losse' films en series (transactional Video on Demand). Dat laatste gebeurt gemiddeld 16 minuten per dag. André Habets, directeur FIAR CE: "ondanks het feit dat het kopieergedrag voor een groot deel is verdrongen door streaming, is door Stichting De Thuiskopie in 2015 ruim 20 miljoen euro meer geïncasseerd dan in 2010. Dat is toch bijzonder?".
Mathieu Andriessen, directeur NLkabel: "De tijd die Nederlanders aan media besteden is al jaren stabiel. De groei van streaming en VoD moet dus wel ten koste gaan van opslag van mediabestanden. De schade die rechthebbenden lijden door het bestaan van de auteurswettelijke privekopie-exceptie neemt dus met rasse schreden af. De compensatie via de thuiskopieheffing kan daarom naar beneden worden bijgesteld."
Uit het onderzoek blijkt dat 88% van de Nederlanders inmiddels gebruik maakt van streaming videodiensten en 43% van streaming muziekdiensten zoals Spotify en Deezer. Lotte de Bruijn, directeur Nederland ICT: "Er worden steeds minder muzieknummers en films gekopieerd op dragers als computers, harde schijven en smartphones. Opslag wordt steeds meer vervangen door streaming. De thuiskopieregeling moet daarop worden aangepast".