NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

EZ zet in op vast-draadloze oplossingen voor laatste huishoudens

Staatssteunregels voor breedband
15 oktober 2024
EZ zet in op vast-draadloze oplossingen voor laatste huishoudens

Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken heeft de Kamer bericht over de voortgang van de beschikbaarheid van snel vast internet. De minister geeft aan dat dekking verder is gestegen door de uitrol van glasvezel: de Gigabitdekking is nagenoeg 99%. De verwachting is nu dat eind 2028 slechts zo’n 12.000 adressen in buitengebieden overblijven die niet door de markt worden voorzien van een snelle vaste internetverbinding. De minister ziet de nieuwe vast-draadloze/ 5G voor thuis diensten van Odido en KPN als oplossing voor deze huishoudens en stelt voorlopig geen (steun)middelen beschikbaar.

Gigabit-dekking

Door de uitrol van glasvezel kan inmiddels 98,8% van de Nederlandse huishoudens desgewenst de beschikking hebben over een verbinding van 1 Gbps. Volgens recente cijfers uit de Telecommonitor van ACM neemt inmiddels bijna 11% van de huishoudens ook daadwerkelijk een Gigabit-abonnement af. Dit aantal verdubbelde in het afgelopen jaar.

Resterende opgave in het buitengebied

‘De meest recente cijfers laten zien dat circa 27.500 huishoudens in het buitengebied nog niet kunnen beschikken over een aansluiting van ten minste 100 Mbps. De meerderheid hiervan (ca. 80%) blijft zelfs steken op een verbinding van nog geen 30 Mbps, wat ertoe leidt dat die groep huishoudens niet moeiteloos gebruik kan maken van alle online digitale diensten waarvoor de snelheid (en stabiliteit) van de verbinding belangrijk zijn en die in onze digitaliserende samenleving steeds meer gemeengoed zijn geworden’, aldus Beljaarts. Op basis van de prognoses van marktpartijen is de verwachting dat de komende jaren van deze adressen nog zo’n 15.500 alsnog door de markt van glasvezel zullen worden voorzien, onder meer in de provincies Groningen, Fryslân en Zeeland. Afhankelijk van de doorgang van de plannen van marktpartijen resteren dan eind 2028 zo’n 12.000 adressen in buitengebieden. Het gaat daarbij om adressen die zeer kostbaar zijn om aan te sluiten en om adressen waarvan de bewoners ten tijde van de aanleg geen behoefte hadden om op glasvezel aangesloten te worden. Vergeleken met de eerdere analyse van Dialogic (19.000 adressen) is deze verwachte restopgave aanmerkelijk kleiner dan destijds de verwachting was.

Fixed-Wireless

De minister ziet de nieuwe vast-draadloze diensten van Odido en KPN als oplossing voor deze huishouden. Met name de nieuwe landelijke vast-draadloze oplossing van Odido kan, gelet op de hoge(re) snelheden, soelaas bieden volgens de minister. Die verwijst daarbij ook naar de doorontwikkeling van deze dienst qua beschikbaarheid en snelheid.  

Geen steunmiddelen

In eerdere Kamerbrieven heeft de minister van EZ al toegelicht dat voor het verglazen van de restadressen staatssteun het aangewezen instrument is, wanneer de overheid besluit tot een interventie. De minister geeft aan dat een een nieuwe kostenanalyse nodig is om het steunbedrag te berekenen op basis van de bijgestelde prognose van 12.000 adressen. Onhelder is of deze berekening nog wordt gemaakt omdat dat minister geen (steun)middelen beschikbaar maakt. Dit laatste ‘gelet op de vele andere uitdagingen waar Nederland voor staat, de aanzienlijk gunstigere prognose voor verdere glasvezel uitrol door marktpartijen en de goede draadloze alternatieven die beschikbaar zijn. In 2027/2028 maakt de minister opnieuw de balans op. 

knowledgebase/2024/10/dekking-2024.png
knowledgebase/2024/10/Overzichtskaart-buitengebiedadressen.png