Nederland zakt op breedband-ranglijst, snelheid stijgt
Nederland is twee plaatsen gezakt op de ranglijst van landen met snelle breedband-verbindingen, samengesteld door de Britse vergelijkingssite Cable.co.uk. Ons land bezet wereldwijd de 7e plaats en komt in Europa op plek zes, na Zweden, Denemarken, Noorwegen, Roemenië en België. Vorig jaar was Nederland nog vijfde op de globale ranglijst. De gemiddelde snelheid in ons land groeit volgens de onderzoekers wel.
Het onderzoek is gebaseerd op meer dan 163 miljoen snelheidstests in 200 landen. De gegevens werden tussen mei 2017 en mei 2018 verzameld door M-Lab, een samenwerkingsverband tussen onder meer het Open Technology Institute van New America, Google Open Source Research, PlanetLab van Princeton University.
https://t.co/dp7Vna5YSw onderzoek: België gaat Nederland voorbij in gemiddelde breedbandsnelheid https://t.co/cMx96UC6Qc via @tweakers
— BreedbandAtlas door Stratix (@BreedbandAtlas) July 11, 2018
Snelheidstest via Wifi
Nederland haalt volgens de onderzoekers een gemiddelde downloadsnelheid van bijna 36 Mbps, tegen 46 voor Europese koploper Zweden en ruim 60 Mbps voor wereldwijde koploper Singapore. Vorig jaar was de gemiddelde snelheid in ons land ruim 33 Mbps. De ranglijst geeft een goed beeld van de relatieve prestaties van de breedband-infrastructuur in verschillende landen, maar zegt minder over de snelheid die daadwerkelijk beschikbaar is op het modem bij de consument thuis. Dat komt omdat de snelheidstests worden verricht via Wifi en daarmee vooral meten wat de verbinding is tussen het modem en een device.
Real-world user experience
De onderzoekers geven aan dat deze verbinding als gevolg van lokale signaalinterferentie en/of de beperkingen van het gebruikte apparaat vaak beduidend langzamer is dan dezelfde verbinding via een LAN-kabel. Bovendien hebben consumenten vaak de neiging om een snelheidstest uit te voeren als er iets mis is met hun verbinding. Ook verwijdert M-lab niet de snelste en langzaamste resultaten uit de dataset. Desondanks geeft het onderzoek goed weer wat de 'real-world user experience' van snelle verbindingen is.