Greenet: grote vraag naar vast-draadloos breedband in buitengebied
Digitale ontsluiting van de zogeheten buitengebieden staat bij lokale overheden hoog op de agenda. Steeds vaker komt een vast-draadloos lokaal netwerk in beeld. "Een goede ontwikkeling, want deze techniek is betaalbaar, snel te realiseren én toekomstvast", zegt Frank Weening van aanbieder Greenet. "De belangstelling is enorm. De tevredenheid ook. Soms word ik letterlijk omhelsd door een klant."
Greenet realiseert (kleinschalige) draadloze netwerken voor woningen en bedrijven. Hieroor worden in de nabije omgeving antennes geplaatst op een hoog punt, zoals bijvoorbeeld een windmolen. Via een vaste glasvezelverbinding is de mast verbonden met de internetbackbone. De laatste kilometers wordt het signaal verzonden via een draadloze verbinding. Kleine ontvangers aan huis pikken het signaal op.
Greenet: aansluiting op maat
In veel situaties biedt een vast-draadloos netwerk een efficiënte oplossing. Of de techniek toepasbaar is, hangt mede van de omgeving af. Frank Weening: "In een bosrijk gebied biedt deze oplossing vaak geen soelaas, omdat bomen het signaal verstoren. Een bomenrij of bossage hoeft geen probleem te zijn. Soms gaat het signaal er doorheen en als dat niet lukt, dan leiden we het om, bijvoorbeeld via een nabijgelegen schuur. De aansluiting is daarom bijna altijd maatwerk. Per situatie kijken we naar de beste oplossing. Gelukkig zijn er heel veel mogelijkheden."
Betaalbare oplossing
"We kunnen kiezen uit diverse technische oplossingen en een breed assortiment aan betaalbare apparatuur", geeft mede-oprichter Bart Heinink aan. "In landen waar je niet kunt graven, is dit dé oplossing. Dat realiseren we ons in Nederland vaak niet. We zijn zo gewend aan ondergrondse infrastructuren. Greenet biedt overigens al een veel snellere en goedkopere verbinding dan aanbieders in het buitenland. Dat is een direct gevolg van de Nederlandse concurrentie tussen de verschillende breedbandinfrastructuren. In ons aanbod sluiten we aan bij de prijsstelling en snelheid in de Nederlandse markt."
Geen datalimiet
Gevraagd naar het verschil met de recent aangekondigde mobiele oplossing van KPN voor het buitengebied zegt Weening: "Bij ons aanbod heeft de klant geen datalimiet. Je kan dus onbeperkt internetten. Met het Greenet standaardpakket kunnen klanten probleemloos Uitzending gemist of Netflix kijken, gamen en foto's of data uploaden.'
Toekomstvaste techniek
Voor zakelijke toepassingen zijn hogere snelheden beschikbaar. De techniek is toekomstvast, benadrukt Bart Heinink: "Ook in de draadloze technologie gaan de ontwikkelingen razendsnel. Met de huidige apparatuur kunnen we al 400 Mbps bieden. Snelheden van 1 Gbps zijn binnen afzienbare tijd realiteit."
Relatief kleine investering
Op dertien locaties in Nederland is nu een Greenet-netwerk operationeel. Op meerdere locaties gaat Greenet binnenkort starten met vraagbundelingstrajecten. "Dat is nodig om de benodigde investeringen te dekken", legt Frank Weening uit. "Maar je praat over een heel ander investeringsniveau dan bij FttH-trajecten. Met 40-50 deelnemers kunnen we meestal al een netwerk bouwen. En de eenmalige aansluitkosten blijven beperkt."
Pilot maakt snelle start mogelijk
In Zeeland nam de Provincie het voortouw. Via een pilot in Sluis test men of een vast-draadloos netwerk ook een oplossing biedt voor de vele campings en vakantieparken die hun gasten WiFi willen bieden. In de omgeving van Cadzand-Bad realiseerde Greenet in samenwerking met DELTA/Zeelandnet een lokaal draadloos netwerk. Inmiddels zijn tientallen recreatie-ondernemers, agrarische bedrijven en particulieren er op aangesloten. Als de pilot slaagt, blijft het netwerk in de lucht. Greenet betaalt dan de subsidie voor de pilot aan de Provincie terug.
Korte doorlooptijd
Frank Weening is vol lof over de actieve betrokkenheid van de Provincie Zeeland: "In veel gebieden is er een positieve business case voor een vast-draadloos netwerk. Met deze constructie faciliteert en versnelt de Provincie daar de aanleg, zonder dat er uiteindelijk publiek geld wordt besteed aan een private infrastructuur. De pilot laat bovendien zien hoe snel zo'n netwerk gerealiseerd kan worden als alle lichten op groen staan. Na het definitief akkoord hebben we het met alle betrokken partijen in minder dan drie weken aangelegd."
Focus op breedband
Om snel te kunnen schakelen, werkt Greenet nauw samen met lokale initiatiefnemers én lokale installateurs. Ook focust het bedrijf bewust op het bieden van breedband internet. "Klanten vragen ons vaak of we ook televisie aanbieden. Maar reguliere televisie is in het buitengebied beschikbaar en met een smart-tv is ook interactief kijken mogelijk. Dus dat is minder urgent. Eerst willen we zo snel mogelijk de witte vlekken op de breedbandkaart inkleuren. Voor wonen en werken in landelijk gebied is een snelle internetverbinding gewoon een must."