Kabelnoord sluit met subsidie laatste ‘superwitte’ adressen aan
Kabelnoord gaat met subsidie glasvezel aanleggen naar 644 heel dure adressen in het buitengebied van van de gemeenten Waadhoeke, Harlingen, Noardeast-Fryslân en een deel van Leeuwarden. Er is voldoende animo bij bewoners om de aanleg mogelijk te maken.
Meer dan 50% van de aangeschreven bewoners heeft zich aangemeld voor glasvezel. Er wordt een definitief ontwerp en een aanlegplanning gemaakt. In het najaar van 2022 starten de werkzaamheden.
Unieke kans
Niek Geelhoed, directeur Kabelnoord spreekt van een unieke en eenmalige kans voor de bewoners om een glasvezelaansluiting te krijgen: “Alle bewoners die zich hebben aangemeld voor een glasvezelaansluiting, krijgen een glasvezelaansluiting in huis. We zijn blij dat we ook deze Friese adressen mogen voorzien van een razendsnelle en toekomstbestendige glasvezelverbinding. Samen zorgen we ervoor dat bewoners klaar zijn voor de toekomst en snel kunnen internetten, (beeld)bellen en tv kijken.”
Twee jaar
Nu er voldoende animo is, gaan Kabelnoord en de aannemer aan de slag met het maken van een aanlegplan. Kabelnoord gaat ervan uit dat de aannemer dit jaar start met de aanleg van glasvezel naar deze adressen. De totale aanleg neemt circa twee jaar in beslag. Bewoners die nog niet gekozen hebben voor een glasvezelverbinding en/of een abonnement bij een provider kunnen dit nu nog doen via www.netwerkkabelnoord.nl/superwit
De laatste adressen
Door Dialogic is eerder becijferd dat in ons land over enkele jaren zo’n 20.000 geïsoleerde of moeilijk bereikbare huishoudens niet door de markt kunnen worden voorzien van een snelle vaste breedband-internetverbinding. Het gaat om adressen die door hun ongunstige ligging onmogelijk op commerciële basis kunnen worden aangesloten. Analoog aan de terminologie van de staatssteunregels worden deze adressen ook wel de ‘superwitte’ adressen genoemd. In de provincie Fryslân gaat het om 644 adressen.
Publieke middelen
NLconnect maakt zich sterk voor de inzet van publieke middelen om deze adressen te ontsluiten, onder meer via het Europese corona-herstelgeld. Voor de betreffende adressen in haar gebied heeft de provincie Fryslân als eerste die handschoen opgepakt, door subsidie beschikbaar te stellen aan Kabelnoord. In januari van dit jaar gunde de provincie de voorlopige opdracht aan Kabelnoord.
Kabelnoord
Kabelnoord is een regionale Friese netwerkbeheerder en aanbieder van internet, televisie en telefonie. Het bedrijf zorgt voor een betrouwbare glasvezelverbinding in Noordoost Fryslân en een groot deel van het buitengebied in de rest van de provincie Friesland. Vier Friese gemeenten zijn de aandeelhouders van Kabelnoord. Kabelnoord werkt in het belang van en voor Friesland.