Liberty Global en EY: telecomsector kan verder vergroenen met AI
Liberty Global en EY beschrijven in een nieuw rapport getiteld ‘Smarter networks, greener planet’ hoe de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) niet alleen de operationele efficiëntie in de telecomindustrie kan verbeteren, maar ook kan bijdragen aan verdere verduurzaming van de telecomsector. Telecomaanbieders kunnen door gebruik te maken van AI hun energiegebruik beperken, terwijl het dataverkeer blijft groeien. In het rapport doen Liberty en EY concrete aanbevelingen aan de bredere telecom- en breedbandindustrie over de inzet van AI.
Telecomoperators verwerken anno 2025 tien keer meer data dan vijf jaar geleden. Toch is hun energieverbruik grotendeels stabiel gebleven. Die opmerkelijke efficiëntiewinst is behaald door uiteenlopende innovaties in de sector. Door onder meer de opkomst van AI in andere sectoren is de verwachting dat het dataverkeer de komende jaren hard zal blijven doorgroeien. Telecombedrijven staan daarmee voor een dubbele uitdaging: ze willen hun eigen bedrijfsvoering verder verduurzamen en tegelijkertijd blijven voldoen aan het groeiende dataverkeer. Dat kan met AI, zo wordt in het rapport uitgebreid uiteengezet.
Energie-efficiëntie
Hoewel AI over alle sectoren heen veel energie verbruikt, benadrukt het rapport de mogelijkheden om met AI juist de energie-efficiëntie en andere verduurzaming in de telecomsector verder te verbeteren. Voorbeelden zijn de inzet van AI om het energieverbruik in mobiele en vaste netwerken te optimaliseren en het gebruik van AI om aanleg van netwerken te vergroenen. Ook kan AI de integratie van hernieuwbare energie verbeteren en bijdragen aan circulariteit door vermindering van e-waste.
Vier toekomstscenario’s voor AI en duurzaamheid
Het rapport presenteert vier mogelijke toekomstscenario’s:
- Growth: AI leidt tot grootschalige efficiëntieverbeteringen, met 50 keer meer dataverkeer en slechts 10% meer energiegebruik tegen 2035.
- Collapse: De energiebehoefte van AI groeit sneller dan de efficiëntiewinsten.
- Constraint: Een voorzichtige balans tussen AI-toepassingen en duurzaamheidsdoelen.
- Transform: Groene AI-netwerken domineren dankzij innovatie en samenwerking.
Het ‘Growth’-scenario wordt door de auteurs als het meest waarschijnlijk gezien. Hierin wordt AI breed toegepast om energie-efficiëntie te maximaliseren en bij te dragen aan emissiereductie en een langere levensduur van apparatuur.
Aanbevelingen voor de branche
Het rapport doet aan de industrie acht aanbevelingen om deze uitdagingen aan te pakken. Onder meer wordt aanbevolen om te investeren in AI-driven netwerkoptimalisatie, AI te gebruiken om hernieuwbare energiebronnen en energieopslag te integreren en toekomstige behoeften te voorspellen. Ook bevelen de onderzoekers aan AI toe te passen om de levensduur van apparatuur te verlengen, recycling en hergebruik te verbeteren en afval te verminderen, te investeren in de vaardigheden van medewerkers op het vlak van AI, data-analyse en duurzaamheid alsmede om branchebrede normen, standaarden en methoden te ontwikkelen om milieu-impact te meten.
Op het laatste punt is NLconnect zeer actief, met haar Product Category Rules voor optische materialen die telecombedrijven kunnen helpen beter grip krijgen op hun zogenaamde scope 3 emissies.