NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Mijlpaal: Nederland heeft 7 miljoen glasvezel-aansluitingen

Nieuws
18 december 2023
Mijlpaal: Nederland heeft 7 miljoen glasvezel-aansluitingen

In het afgelopen jaar is een recordaantal van meer dan 1,5 miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen gerealiseerd. In totaal heeft ons land nu ruim 7 miljoen glasvezelaansluitingen. Glasvezel is daarmee voor 90% van de huishoudens beschikbaar. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van brancheorganisatie NLconnect. 

Verschillende aannemers maakten de nieuwe aansluitingen naar woningen en bedrijven(terreinen), vooral in opdracht van Open Dutch Fiber, KPN/Glaspoort en DELTA Fiber. Maar ook in opdracht van kleinere spelers als GlasDraad, SKV, en Glasvezel Helmond werd verder ‘verglaasd’. 

Opnieuw een record

Niet eerder ging de uitrol van glasvezel zo snel als in 2023. Vorig jaar brak de glasvezelsector met ruim een miljoen nieuwe aansluitingen ook al een record. NLconnect constateert dat de uitrol van glasvezel dit jaar piekt en in 2024 naar verwachting minder hard zal groeien. Directeur Mathieu Andriessen: “Nu 9 van de 10 woningen zijn aangesloten komt het einde van ‘de grote verglazingsoperatie’ in zicht. Volgend jaar worden de meeste resterende woningen en bedrijfspanden nog aangesloten, maar daarna zal de aanleg zich beperken tot nieuwbouw en dubbele aansluitingen. Je ziet daarnaast dat de partijen kleinere glasvezelnetwerken overnemen. Zo kan je als bedrijf je glasvezel-footprint vergroten zonder zelf in een gebied te hoeven aanleggen”.

Na-aansluiten

NLconnect bracht voor haar jaaroverzicht het aantal zogenaamde ‘homes passed’ in kaart: de woningen en bedrijfspanden waar glasvezel naar binnen is gebracht óf al voor de deur ligt. Bij een paar miljoen woningen moet de kabel nog in de meterkast worden afgemonteerd. Andriessen: “De uitdaging blijft het daadwerkelijk aansluiten van klanten. Vaak gebeurt dit wanneer de klant een glasvezelabonnement afsluit. Momenteel groeit het aantal glasvezelabonnees gestaag. Door afschakeling van koper, de opkomst van multi-Gigabit abonnementen en overstappende kabelabonnees komen er elk kwartaal een kleine 100.000 glasvezelabonnees bij. We verwachten de komende jaren daarom veel na-aansluitingen”.

Twin transition

Glasvezel vormt een kritische bouwsteen voor twin transition van digitalisering en verduurzaming. Volgens NLconnect is snelle, betrouwbare en duurzame connectiviteit essentieel voor de verdere ontwikkeling van de digitale economie en samenleving. De digitale infrastructuur helpt bovendien om andere sectoren te verduurzamen. Cloudgebaseerde toepassingen en diensten, waaronder AR, VR, AI, video-streaming en andere data-intensieve toepassingen vragen om een betrouwbare stabiele en consistente netwerkverbinding. Glasvezel speelt daarbij net als 5G een cruciale vanwege de hoge capaciteit en hoge betrouwbaarheid, de lage latency en het relatief lage energieverbruik.