NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

NDIX: stille kracht die de boel 'gewoon' draaiende houdt

Nieuws
15 april 2020
NDIX: stille kracht die de boel 'gewoon' draaiende houdt

NDIX uit Enschede beheert een afgeschermd glasvezelnetwerk in Nederland en Duitsland. Juist in tijden van thuiswerken door corona zijn betrouwbaarheid en veiligheid van het netwerk van groot belang. Zeker als je zorginstellingen als klant hebt. Jeroen van de Lagemaat, algemeen directeur bij het bedrijf, vertelt in dit artikel van Oost NL welke maatregelen NDIX heeft genomen om deze vaak onzichtbare, maar essentiële, infrastructuur 'gewoon' te laten draaien.

NLconnect-lid NDIX levert connectiviteit tussen bedrijven, tussen bedrijfslocaties en tussen bedrijven en partijen waar zij ICT-diensten van willen afnemen. Jeroen van de Lagemaat legt uit: "We bieden een afgeschermd en beveiligd netwerk. Internet is daar nog geen 20% van het verkeer. Het meeste dataverkeer is tussen bedrijfslocaties onderling, tussen bedrijven en datacentra waar ze hun servers hebben staan en tussen bedrijven en aanbieders van ICT-diensten waar de bedrijven gebruik van willen maken. Dat gaat bijna allemaal buiten het publieke internet om via glasvezel zodat capaciteit nooit een probleem is."

Ziekenhuizen en zorginstellingen als klant

Onder de klanten van NDIX bevinden zich ongeveer 20 ziekenhuizen in Nederland en Duitsland, maar ook laboratoria, zorgcentra, verpleeghuizen en verschillende klinieken. In totaal meer dan 70 zorginstellingen zijn op het netwerk van NDIX aangesloten. Voor ziekenhuizen staat veiligheid en betrouwbaarheid voorop. "Een ziekenhuis staat gewoon stil als de externe verbinding weg is. Apparatuur op de operatiekamer werkt dan niet naar behoren", legt Van de Lagemaat uit.

Veel zorgpartijen hebben hun patiëntdata in een datacenter staan, niet in een cloud, maar op eigen servers. Van de Lagemaat: "Die verbinding moet natuurlijk extreem veilig en betrouwbaar zijn. Als de verbinding met het datacenter er niet meer is, kunnen ze gewoon geen patiënten meer ontvangen. Dat hebben we jaren geleden één keer meegemaakt, toen moest de instelling de patiënten naar huis sturen. Dat was voor ons een wake-up-call – nu adviseren we zorginstellingen altijd een dubbele aansluiting te nemen. Ook bij ziekenhuizen is een dubbele aansluiting nu standaard."

Corona-protocol

Het wegvallen van de verbinding is dus een scenario dat je altijd, en nu al helemaal, wilt voorkomen. NDIX heeft dan ook voor de coronacrisis een noodprotocol in werking gezet: "Onder meer door ons personeel te compartimenteren: zorgen dat een deel van het personeel absoluut niet naar kantoor komt en sociaal gezien nog wat meer afstand houdt dan de overheid adviseert. Om ervoor te zorgen dat als er iets is met de verbinding van bijvoorbeeld een ziekenhuis, we altijd personeel beschikbaar hebben", vertelt Van de Lagemaat.


NDIX nam tijdig actie om te zorgen dat er nu geen problemen ontstaan, zegt Van de Lagemaat: "Met onze voorraad van apparatuur bijvoorbeeld ook, we hebben op tijd voldoende reserveapparatuur besteld, iets meer dan anders, om er voor te zorgen dat we snel wat kunnen vervangen zonder dat we van leveranciers afhankelijk zijn."

Crisis maakt creatief

Tot nu toe lukt dat goed, al zijn er wel aanpassingen, vertelt de directeur van NDIX: "De crisis maakt ook creatief. Nu doen we opeens dingen die we eerder niet deden. Zo hebben we de apparatuur die we normaliter persoonlijk installeren bij de klant nu zo geconfigureerd dat ze op afstand zijn in te stellen. De klant kan de apparatuur zelf plaatsen en wij activeren de aansluiting op afstand vanuit onze Network Operations Center, dat ook thuis bij de betreffende medewerkers beschikbaar is. Hierdoor is er minder fysiek klantcontact nodig. Zo kunnen we nieuwe aansluitingen realiseren, zonder dat we onszelf of de klant in gevaar brengen." En nieuwe kansen biedt de crisis ook. In Duitsland, waar NDIX ook actief is, is de capaciteit van veilige netwerken soms nog best een probleem. "Daar communiceren we op een nette manier dat ons veilige netwerk juist nu interessant kan zijn. In de Duitse beleving: we leveren een Mercedes voor de prijs van een middenklasser. Met de randvoorwaarde dat het netwerk altijd functioneert zoals het hoort en dat er ruim voldoende capaciteit is om goed te kunnen werken. In deze bijzondere coronatijden zijn dat de waarden die belangrijk zijn voor bedrijven en zeker ook voor ziekenhuizen en zorginstellingen. Voldoende capaciteit en hoge betrouwbaarheid, dat is waar de mensen op dit moment behoefte aan hebben", aldus Van de Lagemaat.

Oost NL en de Universiteit Twente zijn aandeelhouder in NDIX aan Nederlandse kant, Stadtwerke Münster GmbH is dat aan Duitse zijde. NDIX werd ooit opgericht met het doel een goede infrastructuur van breedbandinternet in Twente te realiseren, zodat er voor spin-offs van de Universiteit Twente goed en voldoende internet beschikbaar is. Inmiddels is dat verbreed naar veel meer vormen van veilige en betrouwbare connectiviteit via het netwerk van NDIX. Nog steeds met dezelfde kerngedachte: "Slecht internet mag nooit meer een reden zijn dat een bedrijf Twente verlaat. Het is een toevoeging op het vestigingsklimaat, waarbij inmiddels naast Internet meer dan 100 verschillende ICT-diensten via ons netwerk beschikbaar zijn van meer dan 130 concurrerende aanbieders.", besluit Van de Lagemaat.

Bron: Oost NL, de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland.