Provincies zoeken mogelijkheden voor breedbandinitiatieven in buitengebieden
Zo'n 150.000 Nederlandse huishoudens en bedrijven in zogeheten buitengebieden hebben nog geen toegang tot een snelle breedbandverbinding van 100 Mbps of meer. Overheden en marktpartijen verkennen nu of ook deze huishoudens kunnen worden aangesloten op het vaste net.
Onlangs lichtte minister Henk Kamp van Economische Zaken de stand van zaken rond breedbandinternet toe in de Tweede Kamer. "Dankzij het concurrentiesysteem waar we destijds voor gekozen hebben, heeft Nederland een voortrekkersrol in Europa als het gaat om snel internet", stelde hij. "Daardoor beschikken we nu over meerdere vaste breedbandinfrastructuren en kan 95% van de Nederlandse huishoudens direct aangesloten worden op meer dan 100Mb per seconde. Medio 2014 kan iedereen via het mobiele 4G-netwerk beschikken over een snelheid tot 50 Mbps."
Publiekprivate samenwerking
Op dit moment zoeken overheden en markt partijen naar businessmodellen om ook de resterende 5% huishoudens aan te sluiten op een snelle vaste breedbandinfrastructuur, bijvoorbeeld via publiekprivate samenwerkingsverbanden. "80% van de kosten wordt veroorzaakt door het graafwerk", gaf Kamp aan. Als kabelbedrijven en andere telecomoperators samenwerken en hun kabels in dezelfde sleuf leggen, kunnen ze elk een deel van de kosten dragen. Met een bijdrage van provincies, gemeenten en mogelijk de bewoners is dan een realistische financiering mogelijk. "Dergelijke varianten zijn we aan het bestuderen met allerlei betrokken partijen", aldus de minister. "Misschien kunnen we er door een combinatie van lagere kosten en inbreng van provincies en gemeenten iets moois van maken." Bijkomend voordeel van zo'n constructie is dat bewoners keuzevrijheid hebben in de aanbieder van internet en mediadiensten, net als elders in het land.
Provinciale initiatieven
Dit voorjaar bespreekt de provincie Friesland een investeringsplan voor snel internet. De provincie trekt zo'n 110 miljoen euro uit om de laatste 33.600 Friese huishoudens ook van breedband te voorzien, in samenwerking met bestaande marktpartijen. In Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel werkt men op provinciaal niveau aan vergelijkbare initiatieven.