Recordjaar voor SECT met ruim 400 certificaten en bijna 1000 examens
In 2023 heeft de Stichting Examinering Certificering Telecom (SECT) 442 telecomprofessionals gecertificeerd, die werkzaamheden uitvoeren aan HFC-kabelnetwerken en in-huis installaties. Deze technici dragen essentieel bij aan de kwaliteit van de Nederlandse digitale communicatie-infrastructuur.
SECT is opgezet om de kwaliteit van technici in de kabelindustrie te toetsen en te certificeren. De stichting biedt certificaten aan voor de planning, het ontwerp, de aanleg, het onderhoud en het beheer van HFC-netwerken. De stichting wordt bestuurd door VodafoneZiggo en NLconnect.
SECT staat garant voor het vakmanschap van telecomprofessionals door het aanbieden van een groot aantal vaktechnische examens. Met duidelijk gedefinieerde eindtermen zorgt SECT ervoor dat technici niet alleen competent zijn, maar ook hun vaardigheden kunnen bewijzen door middel van certificering. Dit gebeurt via examens, zowel theoretisch als praktisch, waarbij technici certificaten behalen voor diverse werkzaamheden.
Voorheen leerden coax- en glasvezelmonteurs voornamelijk 'on the job', maar dankzij SECT en de toenemende eisen aan netwerken, is de kwaliteit van de kabelnetwerken aanzienlijk verbeterd. Deze netwerken vormen een cruciale basis voor onze samenleving en economie.
Het jaar 2023 was een recordjaar voor SECT met bijna 1000 examens, een stijging van 39% ten opzichte van 2022. Vooral in het tweede en vierde kwartaal was er een piek, met meer dan 60% van alle afgenomen examens in dat jaar.
Om verschillende certificaten te behalen moeten monteurs meerdere examens afleggen. In totaal heeft SECT in 2023 993 examens afgenomen. De meerderheid daarvan was gericht op werkzaamheden in het wijknet, met de SECT-examens D3, C2, C3, B2 en B3, terwijl examens voor het hoofdnet 18% voor hun rekening namen.
Dankzij het hoge aantal examens heeft SECT in 2023 een aanzienlijk aantal technici gecertificeerd. Alle 442 geslaagden zijn aan het SECT-certificatenregister toegevoegd.