Witte, grijze en zwarte gebieden: regels staatssteun breedband nog duidelijker
Het is nu nog duidelijker wanneer overheidsinvesteringen in breedbandnetwerken marktverstorende staatssteun, en dus verboden, zijn. Dat is te danken aan een Mededeling hierover die de Europese Commissie in januari publiceerde.
"Zeker voor Nederland is de situatie nu klip-en-klaar, vindt Paul Kreijger, die zich als advocaat al tien jaar bezighoudt met overheidsinvesteringen in breedbandnetwerken. "Behalve wellicht in de zogeheten buitengebieden, waar nog geen supersnel internet is, mag de overheid nergens geld steken in een breedbandnetwerk."
Witte, grijze en zwarte gebieden
In de nieuwe regelgeving ('EU-richtsnoeren voor de toepassing van de staatssteunregels in het kader van de snelle uitrol van breedbandnetwerken') maakt de Europese Commissie onderscheid in witte, grijze en zwarte gebieden. In een wit gebied is er geen 'next generation' breedbandinternet, in een zwart gebied zijn er twee of meer. Grijze gebieden zitten ertussenin. In zwarte gebieden, waar dus al twee netwerkaanbieders actief zijn, zijn overheidsinvesteringen in breedband bij voorbaat marktverstorend, zo stelt de Commissie. In grijze en witte gebieden kan overheidssteun, afhankelijk van de omstandigheden en onder bepaalde voorwaarden, wel geoorloofd zijn.
Snelheid bepalend
Bij de vraag of een netwerk 'meetelt' bij het zwart, grijs of wit kleuren van een gebied, is het materiaal van de netwerkkabels niet van belang. Het gaat om de prestatie, met name om de snelheid. Een FTTC (fiber to the curb) netwerk op basis van Eurodocsis 3.0 zoals de Nederlandse kabelbedrijven dat hebben, beschouwt de Commissie dan ook als echt concurrerend en geschikt voor ultrasnelle diensten. Daar is geen FTTH (fiber to the home) voor nodig. Daarmee bevestigt de Commissie eigenlijk de visie van minister Kamp dat Nederland al vrijwel volledig vol doet aan de doelstellingen van de Europese Digitale Agenda.
Nederland zwart gebied
Met het adsl-netwerk van KPN en het netwerk van kabelaars, is Nederland in termen van de Europese Commissie een zwart gebied. Paul Kreijger: "Er is zodoende geen enkele reden waarom overheden zouden moeten investeren in een extra netwerk. Behalve in de buitengebieden, zoals bijvoorbeeld in een klein deel van Gelderland, waar nu naar mogelijkheden wordt gezocht en mogelijk nog behoefte bestaat aan overheidsinvestering. Maar ook daar moeten overheden zich houden aan de Europese regels en mogen ze de markt niet verstoren."
Paul Kreijger is advocaat bij Linklaters