NLconnect Breeduit Jaarcongres 2024: Duurzaam verbonden
Op 12 september vond het NLconnect breeduit-jaarcongres plaats, in Fort Voordorp te Groenekan. Dit toonaangevende evenement is het vlaggeschip-event van vereniging NLconnect en een prominent jaarlijkse ontmoetingsmoment van de Nederlandse telecom-, glasvezel- en breedbandwereld. Het congres bestaat uit een plenair middagprogramma en wordt in de avond afgesloten met een borrel en buffet.
Duurzaam Verbonden
In 2024 was het congres met het thema Duurzaam Verbonden een belangrijk platform voor het bespreken van innovatieve oplossingen en samenwerkingsmogelijkheden voor de verdere verduurzaming van onze branche.
De telecom-, glasvezel- en breedbandindustrie levert een cruciale bijdrage aan de verduurzaming van andere sectoren: digitale connectiviteit maakt de transitie naar een groenere economie mogelijk en draagt bij aan reductie van CO2-uitstoot in tal van industrieën. Digitalisering is een enabler van de mondiale duurzaamheidsdoelstellingen.
Maar de toenemende vraag naar sneller en betrouwbaarder internet brengt zelf ook een ecologische voetafdruk met zich mee. In alle onderdelen van de breedbandketen, van graafmachine tot modem, moeten en willen we verder verduurzamen. Onze industrie zet daarom ook zelf een reeks uitdagende maar essentiële stappen richting duurzaamheid. Tijdens het jaarcongres stelden we deze stappen centraal.
- Energieverbruik: De uitrol en het onderhoud van breedbandnetwerken en het gebruik van het internet vereisen energie. Hoe kunnen we in al deze stappen de energie-efficiëntie verbeteren, energieverbruik verminderen en hernieuwbare energiebronnen inzetten?
- Materialengebruik: De glasvezel- en telecominfrastructuur maakt gebruik van diverse passieve materialen en actieve componenten. Hoe kunnen we duurzaam materiaalgebruik optimaliseren?
- Circulariteit: Het gebruik van grondstoffen was nog nooit zo groot als nu. Hoe maken we als sector gebruik van hernieuwbare grondstoffen? Hoe kunnen we recyclingprocessen verbeteren afvalstromen verminderen?
We geloven dat samenwerking en kennisdeling de sleutel zijn tot het overwinnen van deze uitdagingen. Door inspirerende keynote speeches en netwerkgelegenheden kregen bezoekers de tools en inzichten aangereikt om duurzame veranderingen binnen hun organisatie te realiseren.
Annemarie is presentator van Hart van Nederland bij SBS6 en nieuwslezer bij Talpa Radio (Radio538, Veronica, Radio 10 & SkyRadio).
Ludo is Group CEO en founder van de Intermax Group
Jeroen is VP Energy & Environment bij KPN
Jeroen is manager ESG bij Eurofiber en voorzitter sustainability committee FttH Council Europe
Monique is Chief Impact Officer bij Fairphone
Margaux is Senior Beleidsmedewerker Digitale Economie bij het Ministerie van Economische Zaken
Diederik is Mechanical engineer bij BAM Infra Materieel B.V.
Programma
Inloop en lunch, sponsored by AVM
13:45 - 14:00 uur
Welkom
Welkom door dagvoorzitter en directeur en voorzitter NLconnect
14:00 - 14:30 uur
Margaux Morssink (ministerie van EZ)
Actieplan Duurzame Digitalisering. Hoe draagt digitalisering bij aan verduurzaming en hoe kan de digitale sector zelf verduurzamen? Wat zijn de doelen, acties en beleidstrajecten?
14:30 - 15:00 uur
Jeroen Kanselaar (Eurofiber)
Wat doet Eurofiber aan reductie in scope 1, 2 en 3? En hoe dragen de projecten die in samenwerking met (internationale) brancheorganisaties worden uitgevoerd bij aan het realiseren van hun eigen duurzaamheidsambities?
15:00 - 15:30 uur
Diederik Tuin (BAM)
Hoe zet BAM duurzaam materiaal in? Welke ambitie heeft BAM om emissieloos te worden, wat geberut er rondom elektrificatie in de keten en in de markt en welke uitdagingen komt de aannemer daarbij tegen?
15:30 - 16:00 uur
Koffiebreak, sponsored by Qonnected
16:00 - 16:30 uur
Jeroen Cox (KPN)
De duurzame transformatie van KPN. In deze presentatie gaat Jeroen in op de duurzame transitie van KPN: hoe wordt de ambitie richting net zero vormgegeven om emissies te reduceren voor zowel het eigen bedrijf als in de keten. Welke actieve rol ziet KPN daarbij voor zichzelf in de Nederlandse energietransitie? Tenslotte gaat hij in op de strategie op circulaire economie en biodiversiteit.
16:30 - 17:00 uur
Monique Lempers (Fairphone)
Hoe verkleint Fairphone de ecologische voetafdruk en vergroot zij de sociale impact van haar smartphones en andere devices? Hoe ontwerp je eenvoudig te repareren smartphones met gerecyclede en eerlijke materialen en word je ‘e-waste neutraal’?
17:00 - 17:30 uur
Ludo Baauw (Intermax)
Energie-efficiënte datacenters door immersion cooling: wat zijn de mogelijkheden en uitdagingen in de keten?
17:30 - 18:00 uur
Paneldiscussie
Panel met alle sprekers
18:00 - 21:00 uur
Borrel en diner, sponsored by Genexis
Locatie
Fort Voordorp
Voordorpsedijk 28b
3737 BK Groenekan