NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

App leest ondertitels TV voor

Nieuws
27 juni 2016
App leest ondertitels TV voor

Wie moeite heeft met lezen, kan de tv-ondertitels nu voor laten lezen door een speciale smartphone-app. De app, 'Gesproken Ondertitels', is ontwikkeld door Solutions Radio. Dit Delftse bedrijf ontwikkelde eerder al de Orion Webbox, een ander hulpmiddel om schriftelijke informatie om te zetten in spraak.

De doelgroep voor de app is groot. Nederland telt 350.000 mensen met een visuele beperking en ruim 2,5 miljoen mensen die laaggeletterd zijn, dyslexie hebben of door een andere oorzaak moeite hebben met lezen. De doelgroep is dan ook anders dan die van teletekstpagina 888, die specifiek gericht is op slechthorenden.

Krachtige toepassing

Iedereen kan de Gesproken Ondertitels-app, die sinds januari van dit jaar beschikbaar is voor iPhone, iPad en Android-apparaten, gratis uitproberen. Mathieu Andriessen van de vereniging van kabelbedrijven, NLkabel, is enthousiast over de nieuwe toepassing: De app is voor de doelgroep een goede aanvulling op de TV-diensten van de kabelbedrijven. Bovendien is het een goed voorbeeld van de kracht van draadloos breedband. "

19 zenders live

De app leest live de ondertitels voor van 12 Nederlandse en 7 Vlaamse zenders. De geschreven ondertitels verschijnen gelijktijdig, en extra groot, op het scherm van de smartphone of het tablet. De gebruiker kan de timing eenvoudig regelen. Als de ondertitels te snel verschijnen doordat het tv-beeld iets langer op zich laat wachten, kan er met een veegbeweging een vertraging ingesteld worden.

Hoge kwaliteit

De kwaliteit van de gesproken tekst is hoog. De app gebruikt hier namelijk niet de in de smartphone ingebouwde software voor. De omzetting in spraak gebeurt met een text-to-speech converter op een eigen server van Solutions Radio.

ORIONWebbox

Solutions radio ontwikkelde eerder de ORIONWebbox, een eenvoudig te bedienen apparaat waarmee gebruikers onder meer boeken, kranten en tijdschriften voor kunnen laten lezen. Tienduizenden mensen maken inmiddels gebruik van de webbox, die vergoed wordt door de zorgverzekeraars. Het gebruik van de gesproken-ondertitels app is gratis voor de webbox-gebruikers.

Download:
Google Play
App Store