NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Blog Paul Naastepad (Eurofiber): Redundantie is geen luxe meer

Opinie
05 september 2024
Blog Paul Naastepad (Eurofiber): Redundantie is geen luxe meer

Met het toenemende gebruik van glasvezelnetwerken in onze digitale samenleving, groeit ook de afhankelijkheid van hun beschikbaarheid. Om deze te garanderen, is redundantie geen luxe maar een absolute voorwaarde.

Bijna dagelijks lezen we over grootschalige cyberaanvallen en softwareproblemen die leiden tot verstoringen. Terecht wordt er door bedrijven en organisaties veel geïnvesteerd om verstoringen in het softwaredomein te voorkomen. Tegelijk constateren we echter dat investeringen in beschikbaarheid van het fysieke netwerk nogal eens achterblijven. 

En dat is een risico. Schade aan glasvezelkabels, met name door graafactiviteiten, komt in Nederland ruim 25.000 keer per jaar voor. Daarnaast is het risico op gerichte aanvallen op netwerken eveneens toegenomen. Richting de toekomst is het daarom essentieel om de veerkracht en veiligheid van bedrijfskritische glasvezelnetwerken te vergroten. De regelmatige aanwezigheid van Russische spionageschepen in de buurt van netwerken in de Noordzee is verontrustend, en roept bovendien de vraag op: hoe doen we het aan land met de bescherming van onze netwerken? Telecombedrijven bouwen robuuste netwerken en passen fysiek goede maatregelen zoals preventieve detectie op kabels en het beveiligen van delen van het netwerk toe. Maar om meer risico's op sabotage tegen te gaan zou dat op grotere schaal moeten gebeuren. Daar zit natuurlijk wel een prijskaartje aan, de bereidheid om dit te betalen door afnemers is er niet altijd. 

Met de huidige geopolitieke ontwikkelingen en het toenemend aantal bedrijfskritische en zelfs levenskritische toepassingen op onze maatschappelijke weg van digitalisering, moeten we niet alleen verder gaan dan waar we nu staan met netwerkbeveiliging, maar moet vooral ook meervoudige redundantie de norm worden op zowel de software (actieve) als de fysieke (passieve) netwerk laag. Een bedrijf of organisatie die een belangrijke rol speelt in de economie of samenleving, en voor zijn bedrijfsvoering afhankelijk is van één lijn, neemt eigenlijk een onverantwoord risico. Er is dus ook een verantwoordelijkheid bij de gebruiker van de netwerken.

Een “dual homed” glasvezelverbinding, bestaande uit twee kabels die over twee totaal gescheiden routes via twee verschillende datacenters bedrijfskritische locaties ontsluit wordt voor de meeste zakelijke toepassingen momenteel als veilig beschouwd op de passieve laag. Met deze oplossing bereikt Eurofiber een uptime van 99,99% hetgeen vertaald kan worden in een offline risico van maximaal 7 minuten per jaar. 

Voor nóg kritischer netwerken als de Luchtverkeersleiding Nederland heeft Eurofiber vorig jaar al een viervoudig redundant netwerk aangelegd. Deze nog hogere graad van redundantie is ook relevant voor partijen zoals defensie, politie, belangrijke ministeries en kritieke reken- en datacentra.

Het belang van meervoudige redundantie neemt toe en wordt steeds meer van toepassing voor zowel bedrijven als overheden. Er is dus een gezamenlijk belang om samen met de sector te investeren in nog veiligere en robuustere netwerken. 

Paul Naastepad is managing director van Eurofiber Nederland

news/2024/09/1725519293_Eurofiber-Portret-086.jpg