NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Dura-Line ontwikkelt duurzame ducts met KPN, Allinq en Netceed

Nieuws
09 september 2024
Dura-Line ontwikkelt duurzame ducts met KPN, Allinq en Netceed

Dura-Line heeft samen met KPN, turnkey-aannemer Allinq en systemintegrator Netceed duurzame ducts ontwikkeld, getest en toegepast in het veld. Voor de nieuwe duurzame productlijn- MicroDucts ECO en FuturePath® ECO - is een uitgebreide levenscyclusanalyse (LCA) uitgevoerd door een (geverifieerde) derde partij.

Hergemalen HDPE 

Bestaande producten gemaakt van gerecyclede materialen zijn vaak van mindere kwaliteit en scoren minder goed in kwaliteitscontroles en op het vlak van technische normen. De uitdaging voor Dura-Line was dus om het beste van twee werelden te leveren: een duurzamere duct die voldoet aan de vereiste kwaliteitsnorm. Dura-Line ontwikkelde MicroDucts ECO met tot 100% hergemalen High-Density Polyethylene (HDPE) uit het eigen productieproces. MicroDucts ECO worden vervolgens gebundeld om FuturePath® ECO te creëren. Na verschillende testrondes had de productlijn alle standaard kwaliteitstests voor reguliere HDPE MicroDucts doorstaan. De productlijn heeft dezelfde verwachte operationele levensduur als reguliere MicroDuct-producten.

Scope 3

Het is bekend dat gemiddeld meer dan 70% van de milieu-footprint een telecomoperator wordt veroorzaakt door scope 3 broeikasgasemissies, dus de uitstoot in de waardeketen. Het is voor operators dus zaak om de emissies in die waardeketen te verminderen. Met de nieuwe productlijn wordt zo'n aanzienlijke vermindering geleverd, ten opzichte van reguliere ducts. Ook wordt door de toepassing de hoeveelheid plastic afval geminimaliseerd.

Veldtest door Allinq en Netceed en toepassing in het netwerk van KPN

In een veldtest door Allinq en Netceed werd bevestigd dat de nieuwe productlijn tijdens aanleg en glasvezel-blazen gelijkwaardige prestaties levert aan reguliere MicroDuct-producten. De MicroDucts en FuturePath® ECO-serie worden nu toegepast in het landelijke netwerk van KPN in Nederland en ondersteunen het doel van de operator om in 2025 bijna 100% circulair te zijn zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

Download the KPN, Allinq and Netceed Project Highlight