NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Jaaroverzicht 2019: glasvezel en Gigabit in de lift, 5G in aantocht

Nieuws
17 december 2019
Jaaroverzicht 2019: glasvezel en Gigabit in de lift, 5G in aantocht

2019 was een succesvol jaar voor de breedbandindustrie! Ruim 250.000 woningen en bedrijven werden aangesloten op glasvezel, het hoogste aantal in de afgelopen jaren. Het was ook het jaar waarin verschillende aanbieders met Gigabit-abonnementen kwamen en waarin de discussie over 5G losbarstte. Een overzicht: 

Glasvezelaanleg

In februari maakte staatssecretaris Keijzer de driemiljoenste glasvezel-aansluiting van ons land. Dat gebeurde in Aalten. Het was een aansluiting in het buitengebied en dat was passend, want de afgelopen jaren lag de focus van glasvezeluitrol industrie vooral in gebieden met alleen langzame DSL-verbindingen. Dat kantelde in 2019. KPN pakte de glasvezel-draad weer op en startte de aanleg in een flink aantal kernen. Ook T-Mobile stapte - met een eerste project in de Haagse wijk Segbroek - in de glasvezelmarkt en deed dat vergezeld gaan van een compleet nieuw wholesale-aanbod. Ook E-Fiber was in 2019 druk, met aanleg in onder meer Gennep, Deurne en Montfoort. Uiteraard werden ook in 2019 een flink aantal aansluitingen in buitengebieden gerealiseerd, door onder meer Kabelnoord, DELTAFiber Nederland (Glasvezel Buitenaf) en Glasdraad. De aanleg in de buitengebieden is inmiddels voor de helft afgerond.

De verschillende aannemers maakten in totaal ruim 250.000 nieuwe aansluitingen! De komende jaren wordt een verdere groei van het aantal aansluitingen verwacht, waarbij de aandacht verder verschuift van buitengebieden naar kernen. Met nog zo'n vijf miljoen woningen te gaan, publiceerde ACM in oktober een marktstudie naar de uitrol van glasvezel in Nederland. NLconnect spreekt in lijn met dat rapport de hoop uit dat partijen zoveel mogelijk samenwerken voor een soepele uitrol.

Gigabit snelheden

Via glasvezel zijn al langere tijd Gigabit abonnementen beschikbaar, bijvoorbeeld via Tweak en Jonaz, maar de schaal is nog beperkt. In 2019 introduceerde meer providers Gigabit abonnementen, waaronder TriNed en Kabelnoord en T-Mobile. Eind vorig jaar kwam DELTA als eerste provider met een Gigabit abonnement via kabel en werd dit jaar gevolgd door VodafoneZiggo (regio Utrecht, Hilversum), dat deze propositie de komende tijd verder uitrol in haar footprint. Tweak kondigde de volgende stap aan: 10 Gbps in haar hele glasvezel-footprint.

5G komt er aan

De Telecomcode - die eind 2018 in Brussel werd goedgekeurd - bepaalt dat gemeenten moeten instemmen met (mede)gebruik van gebouwen waarvan zij de eigenaar zijn en straatmeubilair (bushokjes, lantaarnpalen, verkeersborden etc) voor 5G antennes. Dat leidde dit jaar tot veel reacties. Veel consumenten zijn bezorgd over stralingsgevaar. Ook de geopolitieke kant van 5G zorgde voor de nodige reuring. Tegelijkertijd zien vaste providers dat ze veel extra glasvezel zullen moeten aanleggen om 5G mogelijk te maken en lopen zij net als mobiele providers aan tegen het feit dat gemeenten nogal uiteenlopende regels hanteren rond het plaatsen van antennes en rond graven. Samenwerking is het credo en daarom overhandigde de markt het Handvest 5G aan staatssecretaris Keijzer. Tegen die achtergrond hield NLconnect haar drukbezochte jaarcongres over 5G en organiseerden de ministeries van EZK en BZK samen met VNG zeven gesprekstafels over 5G en glasvezel. Monet en NLconnect vertelden wat er op gemeenten afkomt de komende jaren en er waren ook sessies met het Antennebureau en het Kennisplatform EMV om informatie uit te wisselen over gezondheid en antennes .

De mobiele operators zijn ondertussen druk bezig om hun netwerken gereed te maken voor 5G. Dat moet ook wel, want in het voorjaar van 2020 vindt de eerste 5G-veiling plaats, die van de 700 MHz-band. In de jaren daarna volgt nog de verdeling van de 3,5GHz-frequenties en de 26 GHz-frequenties. 

Jaaroverzicht breedbandindustrie 2019:

Bekijk het jaaroverzicht 2019 van de breedbandindustrie in onderstaande infographic: