NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

Aantal Gigabit-abonnees binnen een jaar meer dan verdubbeld

Nieuws
11 april 2024
Aantal Gigabit-abonnees binnen een jaar meer dan verdubbeld

Zo’n 7,3 procent van de Nederlanders heeft een internetabonnement met een downloadsnelheid van 1 Gigabit per seconde en hoger. Een jaar geleden was dat nog maar 3,4 procent. Dat blijkt uit de nieuwe telecommonitor van ACM.
 Ook de dekking van glasvezel en het mobiele dataverbruik groeiden sterk.

Het aantal abonnementen met een snelheid van een Gigabit of meer groeide de afgelopen 12 maanden sterk, van 270.000 naar 570.000: meer dan een verdubbeling! De grootste stijging van deze abonnementen was te zien bij de kabel: van 90.000 naar 280.000. Een soortgelijk aantal van 290.000 huishoudens neemt Gigabit internet af via glasvezel. Dat aantal was een jaar geleden nog 180.000.

Bijna 82 procent van de Nederlanders heeft een internetabonnement met een snelheid boven de 100 Mbps. Vorig jaar was dat nog maar 56 procent. Uit de nieuwe ACM telecommonitor blijkt ook dat nog slechts 1,1 procent heeft een abonnement met een snelheid onder de 30 Mbps, vorig jaar was dat nog 4 procent.

Groei voor glasvezel, kabel blijft marktleider

Het aantal huishoudens dat beschikking heeft over glasvezel is het afgelopen jaar fors gestegen, met zo’n 25 procent. Het aantal huishoudens met een glasvezelnetwerk voor de deur kwam in 2023 uit op 7,13 miljoen. Dat sluit goed aan bij de ruim 7 miljoen Homes Passed die NLconnect eind 2023 al rapporteerde. 

Het aantal abonnementen over glasvezel (Homes Activated) groeide met 300.000 naar 2,64 miljoen huishoudens. De kabel van met name VodafoneZiggo blijft met 3,22 miljoen abonnees wel de leidende infrastructuur. 

Het aantal DSL-abonnees daalde met 200.000 naar 1,86 miljoen. Dat komt mede omdat KPN is gestart met het uitschakelen van koper op plekken waar glasvezel beschikbaar is. 

Manon Leijten, bestuurslid ACM: “Het is goed dat de uitrol van glasvezel voorspoedig gaat. Daarmee wordt het belangrijker dat consumenten hiervan kunnen profiteren. De ACM zal de komende tijd de markt goed blijven monitoren en komt voor het einde van het jaar met een analyse van markt waarin bijzonder aandacht is voor de werking van het toezeggingenbesluit van KPN, over de tarieven en voorwaarden die zij hanteren voor toegang tot hun glasvezelnetwerken.”

Meer data, minder bellen

Het mobiele dataverbruik zat in 2023 met ruim 25 procent flink in de lift. Over 2023 kwam dit uit op iets meer dan 2 miljard gigabyte. Ten opzichte van vijf jaar geleden is het mobiele dataverbruik ongeveer verviervoudigd.

Bellen neemt juist af in populariteit, zowel vast als via mobiel. In 2023 belden we ruim 4 miljard minuten minder op mobiel en ruim en 1,38 miljard minuten minder over de vaste lijn dan in 2022. Sms’jes worden ten opzichte van tien jaar geleden ook fors minder verstuurd, maar dit aantal laat wel een minder sterke daling zien dan het aantal belminuten.