NLconnect is de branchevereniging van de telecom-, breedband- en glasvezelindustrie

FttH Conference 2024: highlights voor de Nederlandse glasvezelindustrie

Nieuws
29 maart 2024
FttH Conference 2024: highlights voor de Nederlandse glasvezelindustrie

Van 19 tm 21 maart vond de FttH Conference 2024 plaats. Het werd een drukbezocht congres, met meer dan 3.300 deelnemers, 180 sprekers en 120 exposanten op de beurs, waaronder velen uit ons land. NLconnect was er als associate conference partner uiteraard bij in Berlijn. We maakten het volgende verslag van enkele hoogtepunten voor en van de Nederlandse glasvezelindustrie:

Point clouds van sleuven, Patchrobots en 50G PON

Vanuit het ledenbestand van NLconnect waren Allinq, AVM, Dura-Line, Genexis, Geostruct, Speer IT/Gridsz, Huawei, Netceed/Amadys en Prysmian aanwezig met beursstands. En daar werden de nodige innovaties getoond.

Zo ontvouwden Allinq Digital en Speer IT een nieuwe samenwerking waarbij de InControl-oplossing van Allinq Digital met CoconFiber worden gecombineerd. Zodoende worden sleuven met LiDAR tot op de millimeter gedetailleerd gevisualiseerd in een pointcloud en is deze ook in 3D te bekijken. Zoeken naar een glasvezel die verdwenen lijkt, behoort daarmee definitief tot het verleden omdat de locatie en status van ondergrondse kabels altijd accuraat en real-time beschikbaar is.

Netceed toonde een innovatieve Patchrobot, waarmee patchen in nieuwe straatkasten en PoP’s voortaan op afstand kan gebeuren in plaats van door monteurs.

En bij Huawei stond 50G PON in de spotlight, de technologie die inmiddels uit de fase van field trials geraakt en langzaam maar zeker commercieel beschikbaar komt.

Innovation Awards voor Genexis en Prysmian

Nieuw dit jaar waren de Innovation Awards die de FttH Council Europe uitreikte. Een mooi initiatief, bedoeld om innovatie in de glasvezelindustrie te erkennen en verder te bevorderen. 42 bedrijven streden om de prijzen. Van de vijf awards waren er uiteindelijk drie voor leden van NLconnect! 

Prysmian won in de categorie Passieve Infrastructuur met de baanbrekende glasvezel BendBright 180 µm, een ultradunne vezel met kleurcodering. 

Genexis werd in twee categorieën uitgeroepen tot winnaar. In de categorie Actieve Infrastructuur Centraal Netwerk won het bedrijf met TrueTalk: innovatieve PON-autosensingsoftware die zorgt voor naadloze interoperabiliteit. De software is TrueTalk is geïntegreerd in alle Genexis PON-producten en detecteert automatisch de OLT en maakt via een enkele firmwareversie verbinding met verschillende OLT-merken en line cards in het netwerk.

In de categorie Actieve Infrastructuur Thuisnetwerk won Genexis met de IOWRT Software Development Kit (SDK) versie 7.3, die serviceproviders de flexibiliteit biedt om RGW-software los te koppelen van hardware.

Duurzaamheid: reductie in scope 3

Op de eerste dag van de conferentie organiseerde de Sustainability Committee van de FttH Council een workshop over de reductie van CO2-emissies in scope 3. Vorig jaar introduceerde NLconnect haar EDP-project op de conferentie en dit jaar gaf Ronald Hendriks (Dura-Line) daarvan in de workshop een update. De onlangs gepubliceerde NLconnect-PCR's kregen een warm onthaal. Onder meer Dura-Line, Prysmian en Genexis passen de NLconnect-PCR’s toe en de laatste twee bedrijven hadden uitgerekend dat 99% van hun emissies in scope 3 zitten.

Kabelfabrikant Corning sprak de wens uit dat de industrie op grote schaal PCR’s gaat gebruiken, omdat producten zodoende beter kunnen worden vergeleken op hun milieu-impact. In een latere workshop werd de suggestie gedaan om bij de ITU een database te realiseren met EPD’s en LCA's van producten, in het verlengde van het Green Digital Action initiatief van de ITU.

De Sustainability Committee lanceerde ook het Carbon Footprint Platform van de FTTH Council Europe. Dat platform heeft tot doel dat bedrijven dezelfde gestandaardiseerde methodologie kunnen gebruiken om hun scope 3 uitstoot te bepalen. Dit is in een white paper uiteengezet en bedrijven werden uitgenodigd van de methode gebruik te gaan maken. Zodoende kan de industrie ook een steeds betrouwbaarder beeld schetsen van haar totale footprint. 

Nederland in Europese top met glasvezel-dekking

NLconnect had in december al becijferd dat het de uitrol van glasvezel niet eerder zo snel ging in ons land als afgelopen jaar. Dat werd bevestigd in de jaarlijkse ‘FttH/B Market Panorama in Europe’. Ons land komt de top vijf binnen van snelst groeiende glasvezelmarkten in Europa (EU27+UK), zowel in absolute aantallen homes passed als in het percentage nieuwe aansluitingen. Maar dat zal waarschijnlijk wel voor het laatst zijn, omdat Nederland ook qua de dekkingsgraad inmiddels in de top tien zit. 

Uit de nieuwe data blijkt ook dat de glasvezeldekking in Europa (EU27+UK) nu bijna 65% is. Iets meer dan de helft van die Homes Passed neemt ook daadwerkelijk een abonnement af. In Nederland ligt dat aantal iets lager (een ruime 40%), maar de groei zit er wel in. De conferentie startte daags nadat Telecompaper een nieuw rapport uitbracht over de glasvezelmarkt in Nederland. Volgens Telecompaper zijn er (voor het eerst!) meer glasvezelabonnees dan kabelabonnees in ons land. De Telecommonitor van ACM laat zien dat dat moment wellicht nog even op zich laat wachten, maar de trend is volstrekt duidelijk: glasvezel zit in de lift!

Met nog 35% van de panden in de EU te gaan, komt ook meer focus op de lastiger aan te sluiten woningen en daarvoor was aandacht in meerdere workshops. Gelukkig groeit ook in de buitengebieden de dekking, zo bleek uit het FTTH/B in Rural Areas rapport van de FttH Council. Het rapport laat zien dat in september 2023 ongeveer 48% van de Europese huishoudens in het buitengebied is gedekt is door FTTH/B-netwerken. Dat is een stijging van 7 procentpunten op jaarbasis. Nederland loopt hier ver voor op de meeste andere landen. Volgens de de FttH Council staat Nederland in de top drie van landen met de hoogste glasvezeldekking in het buitengebied. Ons land staat met 83% op een gedeelde plek drie met Letland, na Roemenië (92%) en Denemarken (90%).

20e verjaardag van het congres, volgend jaar in Amsterdam

De FttH Council Europe vierde de twintigste editie van de FttH Conference en zette daarbij ook de vele Nederlandse hoofdrolspelers uit verleden en heden in het zonnetje. Getuige de uitstekende inhoudelijke sessies over alle denkbare uitdagingen en oplossingen in de fixed telecomwereld en de volle zalen en beursvloer is het congres here to stay.

Volgend jaar doet de FTTH Council Europe met het congres Amsterdam aan! Uiteraard zullen NLconnect en haar vele leden daar acte de presence geven en ons land presenteren als toonaangevend op het gebied van digitale connectiviteit.

news/2024/03/HP-ranking-EU.png
news/2024/03/coverage-rate-ftth.png