Geoblocking voor online TV in de EU ten einde
Vanaf 1 april kunnen kijkers die zijn geabonneerd op een TV-pakket binnen de gehele Europese Unie kijken naar de zenders en VoD-content die in het online aanbod van hun provider zitten. Op die datum treden de Europese regels voor grensoverschijdende portabiliteit van online content in werking.
Territorialiteits-principe
Eind 2015 stelde de Europese Commissie een verordening voor die het mogelijk moest maken om online TV-zenders en andere audiovisuele content te kunnen bekijken tijdens een tijdelijk verblijf in een andere EU lidstaat. Met deze creatieve oplossing omzeilde de Commissie het zogenaamde territorialiteits-principe. Licenties voor de doorgifte van audiovisuele content worden immers door rechthebbenden op territoriale basis verstrekt, met als gevolg dat rechthebbenden providers tot op heden worden opdragen geoblocking in te schakelen en online-content dus niet in een andere lidstaat te zien is. De Commissie introduceerde echter een de zogenaamde legale fictie: openbaarmaking van de online diensten wordt geacht alleen plaats te vinden in de lidstaat waar de abonnee woont en dus niet op de plek waar hij op dat moment verblijft. Voorwaarde daarbij is wel dat de abonnee tijdelijk in het buitenland verblijft. Het idee van de Commissie kon op veel bijval rekenen en in het voorjaar van 2017 stemden ook de Raad van Ministers en het Europees Parlement in met de nieuwe regels, die nu dus daadwerkelijk in werking treden.
Multiscreen
Concreet betekent dit dat TV-abonnees vanaf 21 maart het multiscreen aanbod van hun provider kunnen bekijken wanneer zij op reis zijn binnen de Europese Unie. Geoblocking van deze diensten wordt door providers binnen de EU uitgeschakeld. Ook leden van NLConnect schakelen hun geoblocking voor deze landen uit. Het gaat onder meer om de eigen multiscreen apps van DELTA, CAIW, Youfone en Sparql, maar ook om de Go-apps van Fox Sports en Ziggo Sport.
Volwaardig legaal aanbod
NLConnect toonde zich eerder al voorstander van de nieuwe portabiliteitsregels, omdat de dienstverlening van providers en de legale beschikbaarheid van content hierdoor verbetert. Zodoende draagt de maatregel bijvoorbeeld ook bij aan de bestrijding van televisiepiraterij. Voortaan is er voor de kijker geen reden meer om in het buitenland allerlei kunstgrepen te hoeven uithalen om gebruik te maken van zijn of haar televisiepakket. De geoblocking verdwijnt ook voor de overzeese gebiedsdelen binnen de EU, zoals Bonaire, Sint Eustatius en Saba.